Attentat mot Khadaffi
 

Britter kände till attentat mot Khadaffi

LONDON (TT-AFP)

Minst två månader i förväg kände den brittiska säkerhetstjänsten till planer att mörda Libyens ledare Muammar Khadaffi 1996.

Det visar en hemlig rapport som publicerats på Internet.

DN 000213

Enligt rapporten, som redovisas i The Sunday Times, fick säkerhetstjänsten M16 veta detaljer om sammansvärjningen av en medlem i den rebellgrupp som hade för avsikt att störta regimen.

I det läget skrev M16 en detaljerad rapport om när och var mordförsöket skulle äga rum och uppgav att 250 brittisktillverkade vapen hade skickats till attentatsmännen.

Rapporten skickades till utrikesdepartementet och har nu, enligt Sunday Times, publicerats på en amerikansk Internetsida. Tidningen anger dock inte adressen till sidan eftersom regeringen har begärt det.

Om den stämmer är historien pinsam för utrikesminister Robin Cook, som i augusti 1998 offentligt förnekade att brittiska säkerhetsagenter varit inblandade i attentatet i februari 1996.

Khadaffi överlevde mordförsöket, men flera livvakter och attentatsmän dog vid sprängattentatet.

Cook har beskrivit anklagelserna om brittisk inblandning som ren fantasi och sagt att säkerhetstjänsten varken haft intresse, roll eller delaktighet i sammansvärjningen.

Sunday Times uppger att brittiska myndigheter har bekräftat att rapporten är äkta.

På lördagen avböjde utrikesdepartementet att säga om rapporten är en förfalskning men erkände att den brittiska regeringen har känt till attentatsplaner mot Khadaffi.

Rykten om brittisk inblandning i ett attentat mot Khadaffi dök först upp när en före detta säkerhetsagent, David Shayler, påstod att M16 hade betalat för jeepar och vapen.