Tv-bojkott mot vit dominans
 

Tv-bojkott mot vit dominans

Av Lennart Pehrson 010817 DN www. NAACP.org NEW YORK.

En av USA:s ledande medborgarrättsgrupper, förnyar sitt bojkotthot mot Hollywood i syfte att öka närvaron av svarta och andra minoritetsgrupper i tv och film. Den vita dominansen både framför och bakom kamerorna sägs vara oacceptabel.

NAACP, National Association for the Advancement of Colored People, riktade för två år sedan svidande kritik mot USA:s stora tv-bolag för bristen på etnisk mångfald i programmen. Enligt organisationens nya uppföljningsrapport är de små framsteg som gjorts en besvikelse.

- Jag är redo för strid, förklarar NAACP:s ledare Kweisi Mfume, tidigare demokratisk kongressledamot.

Även om tv-bolagen nu gör sitt bästa för att visa att de anställer fler minoritetsskådespelare - hårt kritiserade ABC lyfter fram att Damon Wayans tv-serie "My wife & kids" är den mest populära i svarta hushåll - menar NAACP att problemet sitter djupare. Det är fortfarande praktiskt taget uteslutande vita chefer som fattar de avgörande besluten.

Enligt Kweizi Mfume är det omöjligt att förstå att det "fortfarande inte finns några afroamerikaner i tv-industrin som kan ge grönt ljus till en show, anställa eller sparka en regissör eller fatta verkliga beslut". Det räcker inte med att bara anställa minoritetsskådespelare till underhållningsserier.

Det krävs en mångfaldspolitik som genomsyrar hela utbudet, inklusive nyheter och sport. En kritik kvarstår också om att svarta och andra minoritetsskådespelare fortfarande placeras i stereotypa roller och miljöer.

NAACP:s nationella styrelse ska i oktober ta ställning till vilka åtgärder som ska vidtas. Konkreta planer finns på en tittarbojkott mot ett av de stora nationella tv-bolagen, ABC, NBC, CBS eller Fox. En riktad aktion mot ett utvalt bolag anses ge störst effekt.

Avsikten är inte minst att sätta press på de företag som ser minoritetsgrupper som en expansiv marknad och är måna om att nå dem med sin reklam Listor har upprättas över tv-bolagens 50 största annonsörer där de produkter som möter hög efterfrågan bland svarta konsumenter pekas ut. NAACP har också börjat söka stöd från religiösa ledare och andra aktivistgrupper Även andra alternativ som att dra tv-bolagen inför domstol i masstämningar, "class- action suits", och öka kraven på politikerna om skärpta regleringar är under utredning.

Enligt ny statistik från skådespelarnas fackförbund, Screen Actors Guild, tilldelades 53 134 roller till medlemmarna förra året. 14,8 procent gick till afroamerikanska skådespelare vilket väl motsvarar de svartas andel av den totala befolkningen. Latinos fick bara 4,4 procent av rollerna, drygt en tredjedel av befolkningsandelen medan amerikaner med asiatiskt påbrå gavs 2,6 procent, också det en oproportionerligt låg andel.