Isä-Bush ja bin Laden samassa yhtiössä
 

Isä-Bush ja bin Ladenin suku samassa yhtiössä

Carlyle Group sijoittaa suuria summia aseteollisuuteen MAANANTAINA 19.11.2001 HS

Yhdysvallat on jahdannut reilusti yli kuukauden sotimalla terroristi Osama bin Ladenia. Samaan aikaan presidentti George W. Bushin isä on jatkanut yhteisiä liiketoimia bin Ladenin perheen kanssa. Entinen presidentti George Bush vanhempi on neuvonantajana investointiyhtiö Carlyle Groupissa, joka on sijoittanut suuria rahoja moniin aseteollisuusyhtiöihin. Carlyle Groupiin on investoinut myös bin Ladenin suvun yhtiö Saudi Binladin Group. Suku katkaisi välinsä Osamaan vuonna 1994. Carlyle ostaa aliarvostettuja yrityksiä ja myy ne myöhemmin voitolla. Sen omistukseen kuuluu yli 160 yhtiötä. Carlyle omistaa muun muassa asefirma United Defenseä, jonka valmistamia ohjuslaukaisujärjestelmiä käytetään nyt Yhdysvaltain sotalaivoilla Persianlahdella.

Neljätoista vuotta toiminut Carlyle on kerännyt huomattavia investointeja eri puolilta maailmaa vaikutusvaltaisen neuvonantajakaartinsa avulla. Carlylen hallituksen puheenjohtaja on Ronald Reaganin aikainen puolustusministeri Frank Carlucci. Neuvonantajiin kuuluvat isä-Bushin lisäksi muun muassa hänen entinen ulkoministerinsä James Baker, Britannian entinen pääministeri John Major, Filippiinien entinen presidentti Fidel Ramos ja Saksan Bundesbankin entinen johtaja Karl Otto Pöhl. Myös George W. Bushilla on yhteinen historia Carlylen kanssa. 1990 Carlyle osti Caterair-nimisen yhtiön, johon Bush tuli osaomistajaksi. Carlyle myös rahoitti George W:n presidentinvaalikampanjaa. Carlyle ei anna tietoja neuvonantajien saamista palkkioista. Brittilehti Guardian kertoi äskettäin omiin lähteisiinsä perustuen, että esimerkiksi Bush vanhempi saa vähintään 80 000 dollarin (87 000 euron, 520 000 markan) palkkion jokaisesta puhetilaisuudesta, jossa hän edustaa yhtiötä. Ainakin osa neuvonantajista myös omistaa osuuksia Carlylesta tai sen tytäryhtiöistä. Carlyle on ollut haluton vastaamaan toimittajien kysymyksiin. Yhtiön internet-sivua "muotoillaan uudelleen". Yhdysvaltain sotatoimet Afganistanissa ovat nostaneet monien aseyhtiöiden kursseja. Carlylen omistama United Defense ilmoitti viime viikolla aikeistaan tehdä yleisöanti vuoden lopulla. Bin Ladenin suvulle viime aikojen tapahtumat ovat olleet kiusallisia. Toissa viikolla Binladin Group ilmoitti, että se on "yhteisymmärryksessä" päättänyt myydä noin kahden miljoonan dollarin osuutensa Carlylesta. Päätökseen vaikutti Saudi-Arabiassa esitetty arvostelu siitä, että perhe hyötyy taloudellisesti Yhdysvaltain sotatoimista. Bush vanhempi ei ole nähnyt eturistiriitaa bisneksissään ja poikansa johtamassa sodassa.

Binladin Group on yksi lähi-idän suurimmista monialakonserneista. Yhtiöllä on liiketoimia myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa, missä monet perheen jäsenet asuvat. Suku on syyttänyt Osama bin Ladenia perheen nimen "kaappaamisesta" ja korostanut, ettei se tue eikä kannata hänen tekemisiään. Bisnes on silti kärsinyt imagohaitasta. Esimerkiksi virvoitusjuoma- ja makeisjätti Cadbury Schweppes ilmoitti lopettavansa yhteistyön bin Ladeneiden osittain omistaman libanonilaisen jakeluyhtiön kanssa. Carlylen yhteistyö bin Ladeneiden kanssa on jatkunut useamman vuoden. Bush vanhemman avustaja vahvisti äskettäin The Wall Street Journalille, että ex-presidentti on vieraillut kahdesti bin Ladenin suvun luona. Ainakin 1998 hän kävi yhtiön pääkonttorissa Jeddassa. Eräänlainen suhde alkoi jo 1990, kun Bush lähetti joukkoja Persianlahden sotaan. Binladin Group rakennutti Yhdysvaltain armeijalle tukikohtia Saudi-Arabiaan. Amerikkalaisjoukkojen jäämistä Saudi-Arabiaan on arvioitu viimeiseksi niitiksi, joka lietsoi Osama bin Ladenin vihaa Yhdysvaltoja kohtaan. 1996 pommi-isku Yhdysvaltain tukikohdassa Dhahranissa tappoi 19 amerikkalaista sotilasta. Taustavoimaksi syytetään Osama bin Ladenia. Uudet kasarmit tukikohtaan rakensi Saudi Binladin Group.

Yhdysvaltain ulkopolitiikan kulmakiviä toisesta maailmansodasta lähtien on ollut tuki Saudi-Arabian kuningashuoneelle. Amerikkalaiset ovat avustaneet saudiarmeijaa ja kansalliskaartia, joiden avulla kuningashuone pitää maata otteessaan. Vastineeksi öljy on virrannut Yhdysvaltoihin. Kuningashuone taas on pitkään suosinut bin Ladenin suvun liiketoimia. Eli bin Ladenit ovat osa sitä amerikkalaisten tukemaa valtaklikkiä, jonka Osama bin Laden haluaa korvata islamilaisella hallinnolla. Bisnesyhteistyön lisäksi bin Ladeneilla ja Busheilla on yhteinen vihollinen. Lisää aiheesta: Isä-Bush ja bin Ladenin suku samassa yhtiössä Myös George W. Bushin bisnekset liittyvät saudisheikkeihin

SAMI SILLANPÄÄ / Helsingin Sanomat sami.sillanpaa@sanoma.fi

-------------------------------------------------------------------------------- Myös George W. Bushin bisnekset liittyvät saudisheikkeihin

Öljystä rikkaan Saudi-Arabian sheikeillä ja Yhdysvaltain liikemiehillä on vuosikaudet ollut yhteisiä intressejä. Niin myös George Bush nuoremmalla, joka lähti isänsä jalanjäljille Texasin öljykentille. Bush perusti 1979 Arbusto Energyn, josta perheystävä James Bath osti osuuden. Bath toimi sijoittajana ja edustajana rikkaalle saudiliikemiehelle Salem bin Ladenille. Yksi tämän 53 sisaruksesta on Osama bin Laden, joka 1970-luvun lopulla oli vielä hyvissä väleissä perheensä kanssa. Veljesten isän sheikki Mohammed bin Ladenin kerrotaan aikoinaan päässeen Saudi-Arabian kuningasperheen suosioon, kun hänen rakennusyhtiönsä teki kuningaspalatsiin onnistuneen remontin. Suosikkiasemansa avulla Saudi Binladin Group on saanut monia merkittäviä urakoita, muun muassa Mekan moskeijoiden kunnostamisen.

Bushin Arbusto Energy fuusioitui useaan kertaan ja sai lopulta 1986 nimen Harken Energy. Tämänkin firman jouduttua vaikeuksiin Bush törmäsi toiseen rikkaaseen saudisheikkiin. Rahoittajaksi saapui liikekumppaninsa kanssa saudisheikki Khaled bin Mahfouz. Bin Mahfouzin suku on lähtöisin Jemenistä samalta seudulta kuin bin Ladenit, ja molemmat suvut nousivat arvostettuun asemaan Saudi-Arabiassa. Khaled bin Mahfouzin isän perusti National Commercial Bankin, josta tuli Saudi-Arabian suurin yksityinen pankki. Bin Mahfouz Groupilla ja Binladin Groupilla edelleen yhteisiä liiketoimia. Khaled bin Mahfouz sai Yhdysvalloissa kyseenalaisen maineen osallisuudestaan BCCI-pankin suurskandaaliin, joka laukesi 1990. BCCI:n kautta rahoja meni muun muassa CIA:n salaisiin operaatioihin, kuten Afganistanin muslimisissien tukemiseen. Viime aikoina bin Mahfouz on ollut taas esillä. Hänen siskonsa on yksi Osama bin Ladenin vaimoista, ja sheikin on väitetty siirtäneen rahoja Osamalle muun muassa Blessed Relief -säätiön kautta.

Saudisheikkien ja Washingtonin suhteet ovat ilmeisen herkät. Tiedustelulähde kertoi viime viikolla brittilehti Guardianille, että Yhdysvaltain hallitus on rajoittanut FBI:n tutkimuksia saudisheikkien liiketoimista. Tutkimuksia on keskeytetty etenkin öljyteollisuuden tukeman George W. Bushin noustua presidentiksi. Lisää aiheesta: Isä-Bush ja bin Ladenin suku samassa yhtiössä Myös George W. Bushin bisnekset liittyvät saudisheikkeihin

--------------------------------------------------------------------------------

SAMI SILLANPÄÄ / Helsingin Sanomat sami.sillanpaa@sanoma.fi