CIA i Chile
 

Dokument kopplar CIA till olöst mord i Chile

 

Bengt Lindström DN 000214

RIO DE JANEIRO. Drygt 26 år har gått sedan general Pinochet och hans militärjunta störtade Chiles president Salvador Allende.

Och trots att demokratin i dag åter är införd i landet finns det många frågetecken kring kuppen. Vilken roll spelade den amerikanska underrättelsetjänsten CIA? Vilket samarbete fanns mellan Pinochet och försvarsministeriet i Pentagon? Vilka kontakter hade president Nixons och Fords utrikesminister Henry Kissinger med kuppmakarna?

De två unga amerikanska vänstersympatisörerna Charles Horman, 31, och Frank Teruggi, 24, som samlade belägg för att visa USA:s aktiva roll i kuppen, greps av chilenska säkerhetstjänsten och mördades.

Den amerikanska ambassaden i Santiago sade sig vara helt ovetande om de bådas öden och visade mycket lite intresse av att gräva i ärendet när de kontaktades av Hormans pappa och hustru. Först 1980 publicerades en rapport som fritog såväl den amerikanska som den chilenska regeringen från ansvar. Rapporten var så starkt censurerade att inga uppgifter gick att läsa.

Men amerikanska dokument som publicerades av New York Times på söndagen visar att det amerikanska utrikesdepartementet tidigt drog slutsatsen att Pinochetjuntan dödat Horman och Teruggi. I dokumenten spekuleras också i att Chile aldrig skulle ha gjort detta utan den amerikanska underrättelsetjänstens medgivande.

"Amerikansk underrättelsetjänst kan ha spelat en olycklig roll i Hormans död", heter det i ett nyligen frisläppt dokument.

Fallet med de båda amerikanerna och de mystiska undersökningarna skildrades i den uppmärksammade långfilmen "Saknad", med Jack Lemmon i rollen som Hormans pappa. Och kanske är det dags för en "Saknad 2". I samband med gripandet av diktatorn Augusto Pinochet i London har president Clinton gett order om att ta bort hemligstämpeln från alla dokument som kan kasta ljus över brott mot mänskliga rättigheter terrorism och andra former av politiskt våld under och före Pinochet-eran i Chile.

Charles Hormans änka Joyce hoppas nu att hon äntligen ska få veta om hennes man mördades sedan han pekats ut av CIA och om han fanns på den "dödslista" som den amerikanska upprättat över misstänkta vänstersympatisörer.

Men många tvivlar på att sanningen ska komma fram. Det handlar om avslöjanden som kan skaka hela det amerikanska etablissemanget.