Euroopassa halutaan selvittää Echelon-järjestelmän lonkerot

Ranska ja EU:n parlamentti haluavat tutkia perusteellisesti vakoilujärjestelmän

 

STRASBOURG. Euroopassa halutaan selvittää nyt perusteellisesti, kuinka laajalle maailmanlaajuinen vakoilujärjestelmä Echelon ulottaa lonkeronsa ja mitä asialle voitaisiin mahdollisesti tehdä.

Aiemmin tällä viikolla Ranska päätti aloittaa vakoilujärjestelmän tutkimukset ja keskiviikkona Euroopan parlamentti perusti Echelonin toimintaa selvittävän väliaikaisen valiokunnan. EU:n suunnitelmat kuitenkin vesittyivät hieman, sillä nyt perustetulla ryhmällä ei ole oikeutta tutkia teollisuusvakoilua.

 

Eurooppalaiset pelkäävät, että Yhdysvaltojen suurinta vakoilujärjestelmää käytetään kansallisen turvallisuuden lisäksi amerikkalaisten yritysten hyväksi, minkä Yhdysvallat on kuitenkin kiistänyt. Echelon vakoilee päivittäin miljoonia puheluita, faxeja ja sähköposteja.

36-jäsenisellä valiokunnalla on vuosi aikaa selvittää, kuinka EU:n kansalaisia, teollisuutta ja unionin elimiä voitaisiin suojella Echelonilta. Valiokunnan puheenjohtaja, euroedustaja Carlos Coelho ei kuitenkaan osannut keskiviikkona vastata siihen, kuinka EU pystyisi suojelemaan vakoilujärjestelmältä, jota vain erakot pääsevät karkuun.

 

"En voi kertoa työstämme etukäteen. Jos tietäisin nyt, kuinka Echelonilta voi suojella, tämän valiokunnan perustaminen olisi ollut turhaa", Coelho sanoi.

Valiokuntaan kuuluvan euroedustajan Christan Bötticherin mukaan erityisen tärkeää onkin toimia yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa - sikäli kun Atlantin takana tietoja halutaan luovuttaa.

"Olemme olleet jo yhteistyössä esimerkiksi Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun CIA:n kanssa, jolta saimme tiedon siitä, että Echelonin avulla on salakuunneltu eurooppalaista teollisuutta", Bötticher kertoi.

Edustaja Gianni Vattimo sanoi ennemminkin toivovansa kuin uskovansa sen, että europarlamentti voisi suojella kansalaisia massiivisilta vakoilukoneistoilta.

"Toivon ja uskon välillä on aste-ero. Yritämme parhaamme mukaan tehdä toiveista todellisuutta, ja ehkä onnistumme tässä ainakin osittain", Vattimo sanoi.

 

Echelonin mahdollisuudet vakoilla kaikkea teleliikennettä esiteltiin europarlamentille jo helmikuussa. Edustaja Elena Paciottin mukaan nyt ollaankin liikkeellä liian myöhään.

"Riskit olivat tiedossa jo helmikuussa. Meidän olisi pitänyt toimia välittömästi", Paciotti kritisoi.

Ranskalaiset ovat jo pitkään syyttäneet englanninkielistä maailmaa salaliitosta eurooppalaista teollisuutta vastaan. Ranskalaisten mukaan Echelonin vuoksi on menetetty huomattavia kauppoja.

Echelonin takana on melkoinen voima, sillä Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelulla NSA:lla on noin 25 miljardin markan vuosibudjetti. NSA:ssa työskentelee 40 000 ihmistä, jotka suodattavat Echelonin kautta saatua tietoa.

Ranskalaisten mukaan NSA noudattaa omia lakejaan, eikä sitä valvota demokraattisesti. Vaikka Ranskasta on kuulunut paljon kritiikkiä, myös sillä itsellään uskotaan olevan vastaavanlainen, vaikkakin pienempi järjestelmä, "Frenchelon".

 

Myös brittien asema europarlamentissa on mielenkiintoinen, sillä Britannia on mukana Echelonissa. Aiemmin tällä viikolla Independent-lehti paljasti, että Echelonia on käytetty myös kuningaskunnan teollisuutta vastaan.

Independentin mukaan Echelonista saadut tiedot ovat hyödyttäneet amerikkalaisia yhtiöitä kymmenien miljardien markkojen arvosta vuosittain. Eniten ovat kärsineet eurooppalaiset ilmailu-, televiestintä- ja energia-alan yhtiöt.

Echelon valvoo sähköisiä viestejä

 

 

Yhdysvallat perusti Echelon-järjestelmän englanninkielisten liittolaismaidensa kanssa sotilaallisia tarkoituksia varten vuonna 1947.

 

Raporttien mukaan järjestelmä käyttää satelliitteja ja maa-asemia yritysten ja kansalaisten sähköisten viestien salaiseen valvontaan. Kohteena ovat fax-, puhelin- ja sähköpostiviestit.

 

Valvonta-asemia on Britanniassa, Saksassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Japanissa.

 

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n tietokoneet seulovat viestiliikenteestä kaupallisesti kiinnostavia tietoja seuraamalla tiettyjä avainsanoja.

 

Echelon-järjestelmää väitetään nykyisin käytettävän teollisuusvakoiluun ja epäilyttävien järjestöjen tarkkailuun.