Judiska extremister gripna
 

Judiska extremister gripna i USA

Från TT-Reuters DN 011213

LOS ANGELES. Två ledare för den militanta organisationen Judiska försvarsförbundet JDL anklagades på onsdagen för att ha planerat bombattentat mot mål i Los Angeles.

Enligt polisen har attentat planerats mot bland annat en moské i Los Angeles och en arabisk-amerikansk kongressledamot.

Attentaten avslöjades när ledarna för JDL, Irv Rubin, och Earl Krugel, greps i tisdags i en antiterroristrazzia efter att en uppgiftslämnare avslöjat planerna för utredarna.

De två männen misstänks ha planerat att spränga King Fahd-moskén och kontoret hos kongressledamoten Darell Issa och Institutionen för främjande av muslimska offentliga angelägenheter (MPAC) i Los Angeles.

- Bombplanerna hade nått den punkt då sprängmedel levererades till Krugels hus sent på kvällen, uppgav den federale åklagaren John Gordon vid en presskonferens.

Utrustning för bombtillverkning, sprängämnen och ett antal vapen beslagtogs i den 59-årige Krugels hem vid den federala razzian.

JDL grundades av rabbi Meir Kahane som mördades i New York 1990. Före sin död grundade Kahane det extremistiska Kach-partiet i Israel som förordade att alla araber skulle kastas ut från Israel och av Israel ockuperade områden.

Partiet förbjöds sedermera.

Extremister tänkte spränga moské Irv Rubin, till vänster, och den medåtalade Earl Kruger i rätten på onsdagen i Los Angeles. Männen greps sent på tisdagen.

Två män gripna - planerade flera bombdåd Två judiska extremister har gripits i Kalifornien, misstänkta för att ha planerat flera terrordåd mot muslimska mål på den amerikanska västkusten. Bland annat planerade de ett bombattentat mot en moské i Los Angeles. De bägge männen, Irv Rubin, 56, och Earl Krugel, 59, greps av en anti-terroriststyrka i tisdags. Irv Rubin är ledare för den militanta organisationen Judiska försvarsförbundet, JDL. Tillsammans med en annan ledande JDL-medlem, Earl Krugel, misstänks han ha planerat minst två bombattentat mot muslimska mål, uppger den amerikanska tidningen Los Angeles Times och nyhetskanalen CNN. Dels planerade de ett bombattentat mot King Fadh-moskén i stadsdelen Culver City i Los Angeles, dels planerade de ett attentat mot den arabisk-amerikanske republikanske kongressledamoten Darrell Issas kontor, även det i Los Angeles.

Tänkte spränga hjälporganisation De bägge männen greps den sista komponenten till rörbomberna - 2, 27 kilo sprängmedel - just hade levererats till Krugels bostad. - Deras främsta motiv var att skicka en varningssignal till muslimer och araber och göra omvärlden uppmärksam på JDL:s ambition att angripa dessa mål, säger en talesman för åklagaren John Gordon till CNN. - När man angriper oskyldiga på grund av religiös tro eller politisk övertygelse - då betraktar vi det som terrorism. Ursprungligen planerade de att spränga en muslimsk hjälporganisation i Los Angeles. FBI kom männen på spåren sedan en källa inom JDL avslöjade planerna, säger Ron Iden, chef för den FBI:s Los Angeleskontor.

Gripits 40 gånger av polisen JDL bildades som en reaktion på antisemitiskt våld i New York. Grundaren , Meir Kahane, mördades i New York 1990. Irv Rubin är har gjort sig känd i USA för sin våldsamhet och har gripits av polisen mer än 40 gånger. Han har bland annat varit inblandad i knytnävsslagsmål mot antisemiter och bränt sydstatsflaggan i protest mot rasism och antisemitism. I början av 80-talet anklagades han för att ha varit inblandad i mord på nazister i USA.