Den fege amerikanen
 

Den fege amerikanen

--------------------------------------------------------------------------------

Ur salt synvinkel 2002-02-13 --------------------------------------------------------------------------------

Mir Ahmad var för lång för sitt eget bästa. Inte lika lång som Usama bin Ladin visserligen, det fattades åtminstone en decimeter, men lång nog för att kvalificera sig som måltavla i det amerikanska terrorkriget. Ahmad befann sig i trakten av Zhawar nära gränsen till Pakistan när han dödades, tillsammans med ytterligare två, mer kortvuxna afghaner. Nyheten gick snabbt ut över världen: misstänkta al Qaida-ledare varav en kunde vara Usama bin Ladin hade träffats av en amerikansk Hellfire-missil. Det var för en vecka sedan. Nu rapporterar Washington Post från området. Lokalbefolkningen bedyrar att de dödade var vanliga fattiga afghaner som gett sig ut i terrängen för att söka metallskrot; lämningar efter tidigare amerikanska bombningar.

Detta är långtifrån det blodigaste amerikanska misstaget i terrorkriget, men på sätt och vis mer chockerande och skamligt än tidigare massakrer på oskyldiga, till exempel i byn Qalai Niazi. Då agerade USA på falska underrättelser, sannolikt från konkurrerande klanledare som upptäckt hur produktivt det är att utpeka gamla fiender som tillhörande al Qaida. Men de tre stackars skrotsamlarna hade knappast sådan status att någon lokal potentat skulle ha intrigerat för att döda dem. Troligen fotograferades de istället av amerikansk luftspaning och bombades helt enkelt därför att en av dem var ovanligt lång och därför skulle kunna vara bin Ladin. Kung Herodes var inriktad på nyfödda gossebarn, men skulle ha förstått principen.

President Bush talar gärna om mod och om feghet. Bland det första han hade att säga om attentatsmännen den 11 september var att kalla dem fega. En märklig anklagelse mot människor som just visat sig villiga att offra sina liv, men sådan är stämningen i USA att den som påpekar det riskerar att lynchas som landsförrädare. I avsaknad av andra dygder är mod sällan av godo – vilket demonstrerades den 11 september – men i den amerikanska självbilden är tapperhet och godhet oupplösligt förenade. Per definition är således USA modigt och dess fiender fega.

Mir Ahmads död är ett imponerande exempel på vad USA kan åstadkomma. Man kan i de vidsträckta afghanska bergen lokalisera en ovanligt lång skrotsamlare och därefter – med kirurgisk precision! – mörda honom och alla i hans närmaste omgivning. Och man kan göra allt detta utan att någon amerikan behöver riskera mer än bildskärmsallergi och förslitningsskador i avtryckarfingret. Men allra mest imponerande är väl ändå att man därtill inför världen kan berömma sin egen tapperhet och samtidigt håna talibanerna för att de inte stupade till siste man. |s