Ingen kan stoppa Echelon

 

DN 010906  Sigrid Bøe

Det globala avlyssningssystemet Echelon bryter mot de mänskliga rättigheterna och mot EU-rätten. Det slogs fast när EU-parlamentet debatterade frågan på onsdagen. Trots det kan EU inte ingripa. Spioneri är en strikt nationell angelägenhet.

"Vem övervakar övervakarna?" Så inleds rapporten om det världsomspännande avlyssningssystemet Echelon. Svaret efter två timmars debatt i EU-parlamentet blev helt kort: Ingen.

Hittills har intresset varit svalt att diskutera den internationella övervakningen av elektronisk kommunikation. Systemet har inte ens varit allmänt erkänt.

 

- Nu behöver vi inte tveka längre. Vi har bevis, så starka att de håller i en rättegång, sade Tysklands Gerhard Schmid från den socialdemokratiska gruppen, som lett utredningen om Echelon.

 

Men det innebär inte att övervakningen går att stoppa. Så länge de olika ländernas underrättelsetjänster är inblandade har EU inga reella möjligheter att ingripa. Därför fick inte heller den gröna gruppen igenom sitt krav på att Storbritannien skulle uppmanas att lämna Echelonsamarbetet och Tyskland vägra upplåta sitt territorium för amerikanska spionsatelliter och avlyssningscentraler.

 

Även om tekniken finns pekar parlamentets utredning på att Echelons övervakning kanske inte är så omfattande som man befarat. Det är helt enkelt inte praktiskt möjligt att koppla in varenda kabel eller granska vartenda samtal eller mejl.

 

- Det har avdramatiserat frågan, menade den svenska parlamentsledamoten Charlotte Cederschiöld (m). Avlyssning och militärt spioneri är inget vi vare sig kan eller vill avskaffa så länge terror och hot förekommer.

 

Flera talare var ändå kritiska till rapporten som de menade var alltför inriktad på industrispionage.

 

- I en demokratisk rättstat måste alltid skyddet för individen komma först. I dag är kryptering det enda skydd vi har, men tekniken ligger fortfarande i sin linda. På den punkten borde EU kunna agera, tyckte Olle Schmidt (fp).

 

Såväl EU-kommisionären Erkki Liikanen som EU-ordförandelandet Belgiens biträdande utrikesminister Annemis Neyts framhöll det arbete som görs för att öka säkerheten inom data- och telekommunikation. Inte minst inom EU:s egna institutioner. Så mycket längre sträcker sig inte deras mandat.