Kan man lita på medierna i USA?
 

Kan man lita på medierna i USA?

Av Mårten Blomkvist, DN 991108

Den brittiske journalisten och krönikören Christopher Hitchens har etablerat sig i USA som en sorts manlig exportvariant av hemlandets hårdsluggande Julie Burchill. Hitchens skriver ofta om amerikansk politik, gärna om sådant som andra journalister ignorerar.

I en artikel i The Nation framför han nu åsikten att nästa års amerikanska presidentval borde övervakas av FN och internationella observatörer. Så urspårad är, enligt honom, den demokratiska processen:

"...presidentvalet 2000 har hittills varit genommanipulerat, och mer liknat folkomröstning i någon bananrepublik än något man kan kalla en demokratisk process."

Hitchens tycker att det finns mycket för eventuella observatörer att granska, till exempel: Förekommer röstköp, är kandidaterna själva köpta (detta speciellt apropå George W Bushs massiva kampanjfond)? Finns det restriktioner som hindrar oberoende kandidater att komma fram?

"Förenta Staterna älskar ju att se till att det går rätt till i andra länders val, så det kan knappast finnas några principiella invändningar... Med tanke på den fruktansvärda makt USA:s president och kongress har över andra länder är det faktiskt förvånande att ingen redan föreslagit detta."

De amerikanska massmedierna är inte att lita på. De får själva del av de enorma summor som pumpas in i valrörelsen, och har slutat ifrågasätta de två partiernas totala dominans:

"En oligarkins fiende som Ronnie Dugger (upphovsman till Alliance for Democracy), som kommer med goda argument för att valkampanjer ska finansieras med offentliga medel, avfärdas av vår alltför samspelta press som en rättshaveristisk tok."

Återstår bara att vädja till "det internationella samfundet".