Medierna o kriget
 

JOHN PILGER om medierna och kriget

Af 010928

 Under Falklandskriget mellan Argentina och Storbritannien 1982 sammanträdde BBC:s Weekly Review Board för att diskutera hur kriget borde framställas för allmänheten. Mötesprotokollet visar att företagets högsta ledning bestämde att nyheterna borde vinklas på ett sätt som svarade mot "allmänhetens känslor" och att tyngdpunkten i BBC:s rapportering skulle ligga på regeringens officiella uttalanden. En "opartisk stil" uppfattades som "ett onödigt irritationsmoment".

Argentinas accepterande, så när som på tre obetydliga ändringsförslag, av en peruansk fredsplan ignorerades av BBC. Thatcherregeringen var inte intresserad; BBC:s nyhetsbevakning avspeglade regeringens hållning och vidarebefordrade även lögnen att det var Argentinas fel att fredsplanen "misslyckades".

BBC:s konkurrent ITN, vars rapportering var i stort sett densamma, hävdade att "70 procent [av den brittiska allmänheten] vill genomföra en invasion".

Samma opinionsundersökning visade emellertid att 76 procent av de tillfrågade ville att FN skulle ockupera Falklandsöarna medan Storbritannien och Argentina förhandlade. Detta rapporterades aldrig. I stället tolkades resultaten i opinionsundersökningen i tv-nyheterna som bevis på att den brittiska allmänna opinionen "hårdnade". Det är högst troligt att sanningen var den motsatta.

Och nu börjar det igen. I söndags rapporterade Observer att "65 procent [av allmänheten] stödjer användningen av målinriktade "kirurgiska" bombningar mot länder som härbärgerar terrorister". Tidningens opinionsundersökning förklarade inte vad "kirurgiska" bombningar är. Det framgick inte om opinionsundersökarna hade förklarat för de intervjuade att 70 procent av de 88 500 ton bomber som släpptes över Irak och Kuwait under kriget vid Persiska viken missade sina mål fullständigt, och orsakade tiotusentals civila dödsfall, eller att majoriteten av målen missades under Natos attack mot Jugoslavien för två år sedan. "Kirurgisk krigföring" är ett ohederligt begrepp. Så varför använde man det? Samma opinionsundersökning visade emellertid att 60 procent motsatte sig "massiva flygangrepp". MAJORITET MOT FLYGANGREPP var den jätterubrik som Observer underlät att trycka; ändå var det den stora nyheten, enligt varje verklig journalistisk måttstock. I stället ägnades förstasidan åt "nätet som dras åt kring Usama bin Ladin" och Storbritanniens roll som Amerikas "starkaste krigspartner". Rapporteringen präglades av andfådd spänning och en stämning av "nu går vi vidare". Källorna var brittisk och amerikansk underrättelsetjänst och försvarsdepartementet i London.

Denna typ av pressmeddelande-journalistik, där källorna är anonyma ämbetsmän vars jobb i dessa sammanhang är att förvränga och manipulera nyheterna, förekommer ofta i västerländska medier. Välj vilket som helst av västvärldens senaste krig eller masslakter och skriv ner de uppgifter från "underrättelsekällor" eller "diplomatiska källor" som senare visade sig vara lögn. Listan är lång. Ta George Bush den äldres angrepp på Panama och Somalia för lite mer än tio år sedan. Båda lanserades som en jakt på skurkar som skulle hämtas in "döda eller levande", general Noriega i Panama och general Aidid i Somalia. "Källor" som citerades sade att få civila hade dödats. I verkligheten dödades mer än 2 000 civila av amerikanska attackhelikoptrar i kåkstäderna i Panama City, och enligt en uppskattning från CIA dödades mellan 7 000 och 10 000 i Somalia i det som Pentagon kallade "Operation Restore Hope" (Operation återupprätta hoppet).

Summan av dessa dödsfall är omkring dubbelt så stor som det antal människor som dödades i Amerika den 11 september. Det förekom ingen massiv medierapportering om dem; ingen minnesgudstjänst i St. Pauls-katedralen i London. Det verkliga blodbadet rapporterades helt enkelt inte. Det var likadant när president Clinton förstörde en harmlös läkemedelsfabrik i Sudan med kryssningsmissiler. Då ägnade de amerikanska och brittiska medierna stort utrymme åt "underrättelsekällor" som ansåg det "ställt bortom allt tvivel" att det var här som Usama bin Ladins organisation tillverkade nervgas. Clintons attack dödade hundratals, kanske tusentals, oskyldiga människor. Detta rapporterades inte. Enligt uppgift finns det en FN-rapport om antalet döda som inte har publicerats på grund av påtryckningar från Washington. Bortsett från några oroliga ledarartiklar och enstaka avvikande uppfattningar i västvärlden (särskilt i Aftonbladet) är det överväldigande intryck som ges av television och press att det nu är nödvändigt att gå i krig. Ett välbekant oupphörligt trummande är det tillhörande soundtracket.

Det är samma gamla bilder av hangarfartyg och jaktplan i solnedgång, samma gamla "experter", samma gamla kartor, samma gamla ögonblickliga "bevis", samma gamla militära jargong som används av journalister ("kirurgisk krigföring" hör till favoriterna), samma gamla tabloidaktiga uppvärmningsrapporter om specialstyrkornas äventyrliga uppdrag, samma gamla demonisering av hela nationer och kulturer, samma gamla nonsens om antiamerikanism (som nu har nått det självparodiska stadiet, när kritik av USA:s utrikespolitik beskrivs som "rasistisk" av en brittisk kommentator), och samma gamla opinionsundersökningar som "betygsätter de politiska ledarna" genom intervjuer med en allmänhet som förvägras trovärdig information från oberoende källor. Den omväxling som bjuds är en massa pratsamma artiklar av uppburna romanförfattare som inte har någonting att säga.

Journalister som känner yrkesmässig stolthet måste så klart fråga sig: Är det inte möjligt att bryta detta mönster? Undersöker och analyserar man, på de kurser som utbildar nästa generation journalister, denna institutionella oförmåga (bortsett från hedervärda undantag) att rapportera sanningen? Förbereds mediestudenter på att verkliga journalister måste vara oberoende och skeptiska mot alla auktoriteter, och att deras jobb är att dra undan ridåer och vända på stenar, särskilt i en situation som denna, oavsett vem som blir upprörd? Det tycks som om murdochismen, "att ge allmänheten vad den vill ha", vilket betyder att inte ge allmänheten något val, har fostrat sådana som tror att en cynisk inställning till allmänheten, inte till överheten, är vad som gör dem till journalister. John Milton uttryckte det på följande sätt: "De som stuckit ut ögonen på folket - klandra dem för folkets blindhet." Ingenting rättfärdigade mördandet av oskyldiga människor i Amerika, och ingenting rättfärdigar att oskyldiga mördas någon annanstans. De som nu bidrar till den propaganda som säger att det inte finns något annat sätt borde kanske tänka på att även de kommer att få blod på sina händer.

DN satsar på krig Dagens Nyheter i går illustrerar John Pilgers artikel om medierna i krig: förstasidan toppas av en opinionsundersökning som berättar att sju av tio svenskar stöder en USA-attack, medan insidesrubriken förstärkts till Svenskarna stöder USA:s vedergällning.

På förstasidan står det dessutom att "sex av tio" kan acceptera en attack där oskyldiga dödas, av Temo-diagrammet på sidan 5 framgår att sex av tio svenskar är emot detsamma. Och endast 33 procent accepterar ett motangrepp där civila dödas. Vi säger bara en sak: läs John Pilger.