Raportti varoitti EU:ta vakoilusta

Hesa 000223

EU:n parlamentille esiteltiin Yhdysvaltain teollisuus- ja sotilasvakoilua

BRYSSEL. Kymmeniä tarkkailusatelliitteja ja maa-asemia, vakoilusukellusveneitä, ihmisäänen tunnistusta puhelinten taajuuksilla, salausohjelmien murtamista internetissä. Orwellilainen maailma näyttää sittenkin toteutuvan.

Toimittaja ja tutkija Duncan Campbell esitteli keskiviikkona EU:n parlamentissa Yhdysvaltain teollisuus- ja sotilasvakoilua, joka sai kauhunväreet kulkemaan monen euroedustajan selkäpiissä. Vakoilujärjestelmä tunnetaan nimellä Echelon.

"Tämä vahvisti aikaisemmat, huomattavasti häilyvämmät tiedot Echelonista... On yllättävää, että suuri yleisö ei ole kiinnostunut asiasta enempää, koska vakoiluhan on aivan absurdin valtavaa", vihreän ryhmän euroedustaja Matti Wuori (sit) muotoili.

Campbell on kerännyt tietoa Echelon-vakoilujärjestelmästä jo vuosikausia. Hän toi keskiviikkona parlamentaarikkojen ja toimittajien eteen vaikuttavan määrän valokuvia ja asiakirjoja.

Niiden perusteella Yhdysvallat hankkii tietoa Euroopan yrityksistä ja kansalaisista murtamalla järjestelmällisesti salausohjelmia, valvomalla internetiä ja kuuntelemalla puhelimia. Echeloniin kuuluvat Campbellin mukaan myös Britannia, Uusi-Seelanti, Australia ja Kanada.

Echelonin verkon kautta kulkee miljardeja viestejä tunnissa: puheluja, fakseja, sähköposteja.

"Tässä ei puhuta lillukanvarsista. Heidän suodatusjärjestelmänsä on valtava. Me emme kuitenkaan voi sitä estää, koska heidän tarkkailuasemansa ovat rajojemme ulkopuolella. Sen sijaan meidän pitäisi alkaa vakavissamme pohtia, miten suojaamme tiedonsiirron tarpeeksi hyvin", Campbell sanoi.

"Echelon-asia on kummitellut pitkään, mutta kukaan ei ole kiinnittänyt siihen huomiota. Tämä sai nyt aikaan sen, että EU:n ministerineuvosto ja komissio antavat omat lausuntonsa Echelonista parlamentille maaliskuussa", Wuori sanoi.

Lisäksi parlamentti aikoo perustaa selvitysryhmän, joka tutkii mitä vakoilun estämiseksi voidaan tehdä.

Campbellin mukaan vuonna 1947 perustetussa Echelonissa on 140 eri ohjelmaa, joilla tietoa kerätään.

"Kannattaa vahtia tarkkaan, että kansalaisten tietosuojan turvaavaa rajaa ei ylitetä", hän neuvoi EU-parlamenttia.

Yhdysvallat vakoilee lähinnä kaupallisia tietoja EU-maista. Vakoilun ja salakuuntelusta arvioidaan koituvan eurooppalaisille yrityksille miljardien vuotuiset vahingot.

Suurin osa internetin vakoilusta tehdään Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusviraston NSA:n kautta. NSA:lla on yhdeksän tarkkailuasemaa. Echelon perustettiin sotilaallisia tarkoituksia varten. Viime kymmenen vuoden aikana sen etsimä tieto on muuttunut kaupalliseksi.

Campbellin mukaan järjestelmä etsii tietoa, joka kiinnostaa ulkomailla kauppaa käyviä amerikkalaisia yrityksiä. "Erikoista on, että nyt vasta kun kylmä sota on ohi, vakoilu on riistäytymässä käsistä", Campbell huomautti.

"Puhetta he eivät vielä pysty seulomaan, mutta internetissä ja faksissa he jäljittävät tiettyjä hakusanoja", Campbell kertoi.

Raportissa väitetään myös, että amerikkalaisten tietotekniikkayritysten rakentamat hakuohjelmat pystyvät murtamaan salaisia viestejä. Campbell mainitsi nimeltä IBM:n ja Microsoftin.