Vi är alla avlyssnade

 

Av Sigrid Bøe DN 010903

 BRYSSEL. Echelon finns. Det världsomspännande spionsystem som avlyssnar telefonsamtal, fax och mejl är i högsta grad verkligt. Och det är riktat mot privatpersoner och företag, inte mot militären.

 Det konstateras i en ny rapport som tas upp i EU-parlamentet i dag, onsdag.

 Att skicka mejl är som att skicka brev utan kuvert. Det skriver det särskilda utskott som på EU-parlamentets uppdrag har utrett det mytomspunna avlyssningssystemet Echelon. Säkerhetstjänster har intervjuats, jurister och tekniska experter har hörts, forskare och journalister har frågats ut. 

Trots att inga konkreta bevis lagts fram drar utskottet ändå slutsatsen att Echelon finns:

 - Det kan inte längre betvivlas att det existerar, heter det i rapporten. Mycket tyder också på att även Ryssland driver ett sådant system.

- Det viktiga, understyrker utredarna, är att Echelon inte syftar till avlyssning av militär kommunikation, utan av privat- och företagskommunikation.

Det betyder att vi alla är utsatta som någon gång lyfter en mobiltelefon, skickar ett mejl eller fax eller kommunicerar elektroniskt på annat sätt. Därför oroar det utredarna att medvetenheten om risken att vara avlyssnad är så låg. Inte bara bland privatpersoner. Även små- och medelstora företag har dålig insikt om problemen. Till och med ledningen för EU:s egna institutioner. 

Så länge Echelon bara används för underrättelseändamål strider det inte mot EU-rätten. Spionage är varje enskilt lands nationella angelägenhet. Men så fort det utnyttjas för konkurrensspionage är det ett brott mot EU-ländernas lojalitetsplikt och idén om en gemensam marknad med fri konkurrens.

 Utredarna kan inte visa några exempel på där Echelon använts för företagsspionage. Men man pekar på att USA regelmässigt avlyssnar kommunikation mellan företag. Framför allt vid upphandlingar, med motivering att bekämpa korruption.

 Utredarna påpekar dessutom att all avlyssning av kommunikation utgör ett djupt ingrepp i den enskildes privatliv.

 - Vi kan bara konstatera att tekniken och systemet finns och att alla måste vara uppmärksamma på vad som sker, säger Ewa Hedkvist Petersen (s), svensk ledamot i det särskilda utskott som utrett frågan. 

- För att skydda oss måste vi inom varje land bygga upp regelverk för hur information får hanteras, det måste finnas särskilt utsedda personer med behörighet att fatta beslut och det krävs en stark parlamentarisk kontroll, säger Ewa Hedkvist Petersen (s), svensk ledamot i det särskilda utskottet. 

Ytterst handlar det dock om att öka vars och ens medvetenhet om att risken för avlyssning ständigt finns.

 - Även privatpersoner måste starkt tillrådas att kryptera e-post. På Internet finns relativt användarvänliga system som ställs till förfogande utan kostnad, skriver utskottet i sin rapport.